Dec 05, 2022, 10:39 pre podne

Vesti:

Dobrošli na novi forum Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede


Skorašnje poruke

Stranice1 2 3 ... 10
1
Organsko voćarstvo / Sadnice Oraha
Poslednja poruka rasadnikprolece - Okt 21, 2022, 01:26 posle podne
Za predstojeću sezonu sadnje 2022/23, Rasadnik Proleće za vas je pripremio sadnice oraha u prvoj klasi kvaliteta po napristupačnijim maloprodajnim i veleprodajnim cenama.

Sadnice oraha iz naše ponude poseduju sertifikate ministarstva poljoprivrede i za njih vam možemo izdati prateću dokumentaciju neophodnu za podnošenje zahteva za subvencije.

Cena sadnica navedena u nastavku je maloprodajna cena, veleprodajna cena zavisi od količine kupljenih sadnica i nju možete dogovoriti sa nama tako što ćete nam uputiti telefonski poziv.
Orah Čendler

Čendler je kako najprodavanija tako i najplodnija sorta oraha. Nastala je u Americi na Univerzitetu u Kaliforniji. Poslednjih godina se pokazala kao najekonomičnija sorta za nove voćnjake zbog svoje produktivnosti i odličnog kvaliteta jezgra.

Čendler je visoko produktivna sorta, nosi plod na 90% bočnih grana. Zbog toga nudi veoma visoke prinose. Plod može da se sakuplja već treće godine nakon sadnje što ste posadili svoje drveće. Čendler raste umereno jako i poluuspravan je. Pogodan je za gustu sadnju, kao što je rastojanje koje preporučujemo od 5×6 metara.

Čendler proizvodi velika jezgra veoma svetle boje. Boja jezgra je važna karakteristika u određivanju prodajne cene oraha.Orasi koji imaju svetliju boju jezgra su na višoj ceni. Jezgra se lako uklanjaju iz tanke i glatke ljuske. Imaju dobar ukus, mogu se konzumirati sveži kao i sušeni,sadržaj ulja je minimum 50% a proteina 20%.

Orah Rasna

Rasna je nasa domaca sorta. Rasna (Poljoprivredni Fakultet Novi Sad) sorta autora M. Koraca. Rasna ima kratku vegetaciju i izuzetnu otpornost. Odlican je oprasivac za vecinu sorti i cveta homogamo. Vec u prvim godinama u rastilu krece sa radjanjem. Male je buljnosti i visoke rodnosti. Plod je veoma krupan. Dosta je trazena sorta i dosta je zastupljena u nasim vecim zasadima. Oprasuju je Jupiter i Gazenhajm 139.

Orah Šejnovo

Šejnovo (Cheinovo, Bulgaria) , dobila je naziv po Bugarskom gradu gde ju je pronasao Zaxov. Relativno kasne vegetacije, dobre rodnosti.Radja grozdasto i najrodnija je sorta. Protandricna sorta pa je za nase uslove kao dodatni oprasivac potrebana sorta kasnijeg resanja. Srednje bujna i rodna sorta,srdnje krupnoce ploda(11-12 g), veliki procenat ulja i mala kolicina proteina. Randman sorte 54 %. Nedostatak tamnija bolja jezgra. Dosta je trazena sorta i dosta je rasprostranjena u nasim vecim zasadima. Drvo je bujno a vegetacija mu kreće ranije, početkom aprila a cvetanje pocinje 20. aprila. Otporan je na pegavost lisca.

Orah Šampion

Oraha Šampion predstavljajbujnu i vrlo rodnu sortu. Otporan je na bolesti. Plod je oko 14g a jezgro je svetle boje i sadrži 67% ulja. Sazreva vrlo rano.Radman jezgra je oko 58%.Otporan je na sivu pegavost i na ostale bolesti.Protandičan je i oprašuju ga Jupiter, Rasna, Gajzenhajm 139. Dosta je trazena sorta i dosta je zastupljena u nasim vecim zasadima.

Sadnice oraha možete poručiti dodavanjem u korpu ili pozivom na broj: 063/88-30-180.
3
Prerada organskih proizvoda / Odg: Organska kozmetika
Poslednja poruka Tanja - Jan 06, 2020, 04:47 posle podne
Sve zainteresovane za put u Nirnberg, na sajam BIOFACh molim da se u što skorijem vremenskom periodu jave putem mail-a organskiklaster@gmail.com kako bih prosledila prijavni formular ili Vidosavi Žutić iz Privredne komore Vojvodine, telefon 021 480 37 19 i mobilni telefon: 063 519 376 ili putem mail-a poljoprivreda@pkv.rs.

Prevoz autobusom organizuje i snosi PKV (prevoz od Novog Sada do smeštaja, kao i od smeštaja do sajma), dok troškove smeštaja snosite sami.

Troškove smeštaja u hotelu Dream Inn https://www.dream-inn-regensburg.de/, snosite sami i ona iznosi 180 eur po osobi u dvokrevetnoj sobi, za 3 noćenja sa doručkom. Doplata za jednokrevetnu sobu je 65 eura, što znači da cena smeštaja u jednokrevetnoj sobi za 3 noćenja sa doručkom iznosi 245 EUR.
4
Prerada organskih proizvoda / Odg: Organska kozmetika
Poslednja poruka Sremac1 - Jan 01, 2020, 10:11 posle podne
Srećna Vam i berićetna Nova godina!
5
Trenutna ponuda organskih proizvoda / Odg: Aktuelna ponuda
Poslednja poruka Lily of the valley - Dec 22, 2019, 04:15 posle podne
Da li znate koji proizvođači u Novom Sadu, kao i u okolini, prodaju matovilac i potočarku?
6
Zaštita bilja u organskoj proizvodnji / Odg: Suzbijanje Xanthomonas eu...
Poslednja poruka Bojan - Dec 18, 2019, 09:14 posle podne
Citat: Bastovanka  Dec 11, 2019, 10:33 posle podneMene interesuje zaštita bilja u organskoj. Prošlih godina dok sam iz hobija galija, pravila sam macerat od koprive. Pronašla sam i listu dozvoljenih sredstava u organskoj, ali bih volela da nešto više o tome naučim. Ima li neki dobar priručni o zaštiti bilja u organskoj proizvodnji povrća?

Baštovanka na sledećem linku možete pogledati listu registrovanih sredstava u organskoj proizvodnji: https://www.uzb.minpolj.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=280%3A2013-10-15-08-24-55&lang=en
7
Organsko povrtarstvo / Odg: Život na selu
Poslednja poruka Sremac1 - Dec 18, 2019, 09:08 posle podne
Citat: Bastovanka  Nov 25, 2019, 10:59 posle podneHvala organci, drago mi je da je ova tema zaživela, hvala i na svim informacijama.
Što se tiče radne snage, znamo, teško je naći, ali smo rešili da veći deo posla sami obavljamo, u početku, posle će nam siguno trebati više ljudi.

Ako neko uspe da nadje radnike samo neka javi, niko nece vise da kopa.
8
Organsko ratarstvo / Odg: Kako spremiti zemljište z...
Poslednja poruka Sremac1 - Dec 18, 2019, 09:03 posle podne
Organci, šta vi kazete za ovo toplo vreme u decembru?
9
Biodiverzitet / Odg: Biodinamička poljoprivred...
Poslednja poruka Bojan - Dec 18, 2019, 09:01 posle podne
Na sledećem linku možete pogledati emisiju o biodinamičkom proizvođaču Zoranu Petrovu: https://www.youtube.com/watch?v=DPSIGLJjnyw
10
Prerada organskih proizvoda / Odg: Organska kozmetika
Poslednja poruka Tanja - Dec 17, 2019, 04:51 pre podne
Поштовани,

Привредна комора Војводине Вас позива да узмете учешће у студијској посети на једном од највећих међународних сајмова који се тичу органске производње на свету - ,,BIOFACH" 2019. а који се одржава у Нирнбергу (Савезна Република Немачка) oд 12.-15.фебруара 2020.године. Протеклих година на сајму је излагало око 3.000 компанија и организација из око 150 земаља, а присуствовало је преко 50.000 посетилаца. Ова изложба представља скуп увозника и извозника, произвођача органских производа, велепродаје и малопродаје, транспортних и логистичких стручњака.

Поводом посете сајму ,,BIOFACH" 2019. Удружење пољопривреде Привредне коморе Војводине организује састанак органских произвођача који ће се одражати у СРЕДУ 18. децембра 2019.године са почетком у 11,00 часова у просторијама Привредне коморе Војводине, Хајдук Вељкова 11, Мастер центар, службени улаз бр.5, мала сала број 14.

Привредна комора Војводине би платила трошкове превоза, пратиоца групе из агенције и трансфер хотел-сајам-хотел.

У прилогу Вам достављамо ценa смештаја коју плаћате сами је 205EUR - 3 ноћења са доручком.

С обзиром да је калкулација рађена на бази 20 путника, посета сајму ће се организовати ако се пријави 20 путника.

Уколико сте заинтересовани пишите ми на organskiklaster@gmail.com
Stranice1 2 3 ... 10

Izrada foruma podržana od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Sadržaj foruma je isključivo odgovornost Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede i ne predstavlja nužno stav Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.